Srbija, zvanično Republika Srbija, suverena je država koja se nalazi na raskrsnici puteva srednje i jugoistočne Evrope u južnom delu Panonske nizije i centru Balkanskog poluostrva. Srbija se na severu graniči sa Mađarskom, na severoistoku sa Rumunijom, na istoku sa Bugarskom, na jugu sa Republikom Makedonijom, na jugozapadu sa Albanijom i Crnom Gorom, a na zapadu sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom (entitetom Republika Srpska). Srbija broji oko 7 miliona stanovnika. Glavni grad je Beograd, koji spada među najstarije i najveće gradove u jugoistočnoj Evropi. Sa 1.659.440 stanovnika u široj okolini, po popisu iz 2011. godine, on je administrativno i ekonomsko središte države. Zvanični jezik je srpski, a zvanična valuta je srpski dinar.

Republika Srbija je član Ujedinjenih nacija, Saveta Evrope, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, Partnerstva za mir, Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju, Centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini, a pristupa Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Od 2014. godine zemlja pregovara o pristupanju u Evropskoj uniji sa perspektivom pridruživanja Evropskoj uniji do 2025. godine i jedina je zemlja u sadašnjem programu proširenja koja je od Slobodne Kuće nazvana „slobodnom”. Srbija se od 2007. godine formalno pridržava politike vojne neutralnosti. Ekonomija je sa višim srednjim prihodom, sa dominantnim uslužnim sektorom, praćenim industrijskim sektorom i poljoprivredom. Zemlja je visoko rangirana na indeksu humanog razvoja (66), indeksu društvenog napretka (45), kao i indeksu globalnog mira (56).

Srbija se nalazi na raskrsnici puteva između srednje i južne Evrope, na Balkanskom poluostrvu i Panonskoj niziji. Ona leži od 41° do 47° severne geografske širine i od 18° do 23° istočne geografske dužine. Država obuhvata 88.361 km2 (sa Kosovom), što je postavlja na 113. mesto u svetu. Srbija se nalazi na kopnenoj masi Balkanskog poluostrva koja je okružena toplim morima (Jadranskim, Egejskim i Crnim), dok se na severu naslanja na evropski kontinent. Grubo se može reći da u Srbiji vlada kontinentalna klima na severu, umerenokontinentalna na jugu, i planinska klima na visokim planinama. Zime u Srbiji su kratke, hladne i snežne, dok su leta topla. Najhladniji mesec je januar, dok je najtopliji jul.

U Srbiji su najrazvijeni planinski turizam (npr. Kopaonik, Stara Planina, Zlatibor) i banjski turizam (npr. Vrnjačka Banja, Soko Banja, Banja Koviljača). Neki od muzičkih festivala koji se održavaju u Srbiji su EXIT festival u Novom Sadu, Nišville džez festival, koji se održava u Nišu, i rok festival Gitarijada u Zaječaru.

Srpska kuhinja je hetorogena. Neki od srpskih specijaliteta su ćevapi, pljeskavica, sarma, kajmak, gibanica, ajvar, proja i kačamak. Srbi smatraju da je rakija, piće sa visokim procentom alkohola, dominantno destilovano iz voća, nastala u Srbiji. Iako se u različitim formama ona može naći širom Balkana, naročito u Bugarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Mađarskoj i Turskoj, Šljivovica, rakija od šljive, se smatra srpskim nacionalnim pićem.