Dani primenjene psihologije su tradicionalna godišnja neprofitna konferencija koju organizuje Departman za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu. Prvi put je održana 2004. godine i prvobitno osmišljena kao mesto za okupljanje, predstavljanje radova i razmenu ideja psihologa iz Južne Srbije. Privlačeći sve veći broj naučnika iz različitih oblasti psihologije, kako iz Srbije, tako i iz drugih regionalnih zemalja, konferencija je u narednim godinama brzo rasla. Spisak plenarnih predavača i učesnika, prvobitno samo iz Srbije, proširen je značajnim imenima, najpre iz oblasti jugoistočne Evrope, a nedugo zatim i iz čitave Evrope. To je dovelo do transformacije Dana primenjene psihologije iz lokalne u regionalnu konferenciju. Na ovom nivou, radni jezik Dana primenjene psihologije i dalje je bio srpski.

Nakon decenije rada, 2014. godine, Deseta konferencija Dana primenjene psihologije proširila je svoj obim i postala međunarodna konferencija. Radni jezik konferencije postao je engleski.

Ponoseći se izuzetnim naučnim programom, tradicionalnim gostoprimstvom i bogatom trpezom Južne Srbije i uzbudljivim društvenim programom, konferencija Dani primenjene psihologije sada pred sobom ima novi cilj: da postane jedna od benchmark konferencija koja privlači psihologe iz čitavog sveta. Motivisan i profesionalan tim naučnika i saradnika koji čine programski i organizacioni odbor tokom većeg dela godine naporno radi na novim idejama koje bi omogućile da svaka naredna konferencija bude bolja od prethodne i ispuni očekivanja u naučnom domenu, ali i da pruži učesnicima konferencije priliku da se kvalitetno druže i isprobaju tradicionalnu kuhinju Južne Srbije.

Danas su Dani primenjene psihologije jedna od istaknutih konferencija u oblasti psihologije u Jugoistočnoj Evropi.